Wake up and LIVE

Fii cea mai buna varianta a ta! Descopera. Cunoastea. Traieste.

Puterea lui NU

leave a comment »

Exista un singur cuvant in tot vocabularul care  ne da cele mai multe batai de cap. Combinat cu teama de a fi respins, de a nu fi iubit, de a fi considerat egoist  poate avea consecinta de neinchipuit asupra noastra. Acest cuvant este NU.

Cati dintre noi avem curajul sa spunem nu parintilor? Cati refuzam un prieten? Cati dintre noi spunem nu sefului care ne cere sa lucram pestre program sau in weekend?  De cate ori nu te-ai trezit facand o gramada de lucruri pentru altii si nimic pentru tine doar pentru ca nu am putut spune NU.
Eu una nu pot sa spun NU, nici parintilor, nici dusmanului, nici sefului.


Si atunci ce facem? Ei bine, invatam, si primul lucru care trebuie sa ne intre in cap este ca  un  „nu” spus la adresa cuiva nu este un afront ci un „da” spus noua, nevoilor noastre.


Insa pentru a putea ajunge la performanta de a putea spune NU fara ca apoi sa petreci ore gandindu-te la ce efect a avut asta asupra persoanei refuzate (oricum scenariile sunt departe de realitate) trebuie sa stii urmatoarele:

1.    Care iti sunt prioritatile, scopurile, valorile si urgentele tale. Acestea este bine sa ocupe primul loc in lista ta de „things to do”. In masura in care ramane loc poti accepta si alte task-uri daca se poate spune asa.
2.    In loc sa te gandesti la cum se simt ceilalti daca sunt refuzati, schimba persectiva si aminteste-ti cum te simti tu atunci cand ai acceptat sa faci ceva fara a-ti dori acel lucru cu adevarat.
3.     Fa un exercitiu de sinceritate si explica ce simti:”nu imi doresc foarte tare sa te insotesc astazi, insa mi-e teama ca te-ai supara”
4.    Uneori, stilul discursului tau poate spune mai multe decat poti tu. Incearca sa muti atentia celui care iti propune ceva neplacut de la refuzul tau la ce­rerea lui. Spre exemplu: „sa inteleg ca mi-ai facut programul pentru week-end, fara sa ma fi intrebat daca pot sau vreau sa te insotesc”
5.    Si daca totusi ai spus „da” la ceva ce nu ai vrea sa faci, incearca sa revii politicos  asupra deciziei atunci cand simti ca presiunea refuzului a mai trecut. Acest lucru poate insemna pur si simplu ca te-ai razgandit sau ai fost nevoit/a sa o faci: „stiu ca am acceptat initial, insa mi-am dat seama abia ulterior ca nu este foarte convenabil pentru mine”.

Stiu ca e greu dar in mod aproape paradoxal, atunci cand incepem sa spunem „nu”, cresc si sansele unei comunicari autentice. Abia atunci cand ne facem cunoscute  propriilor dorinte si nevoi  incepem sa ne facem cunoscuti si respectati. Vei realiza, ca odata ce incepi sa-ti asculti propriile dorinte si sa le sustii intr-un mod neagresiv, si ceilalti, incet incet, vor face acelasi lucru.

Un „nu” lipsit de agresiviate dar ferm  permite o comunicare mai onesta in care cei din jur vor intelege ca avem dorinte proprii si ca viata in comun inseamna in primul rand respectarea identitatii si nevoilor individuale. Atunci cand ni se cere sa ne sacrificam pentru ceilalti, si acest lucru nu este justificat, avem o buna oportunitate de a incepe sa spunem „nu”.
Pe de alta parte, cu ajutorul acestui „nu”, putem ajunge sa ne descoperim si sa ne afirmam propria identitate. Daca reusim sa intelegem ce nu vrem, facem cel mai mare pas pentru a obtine ceea ce dorim.
 
Este necesar sa invatam sa spunem „nu”, pentru ca numai asa putem intelege valoarea unui „da” plin de convingere si placere.

Succes!

Written by ralucachizer

30 noiembrie 2011 la 2:23 PM

Publicat în Comunicare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: