Wake up and LIVE

Fii cea mai buna varianta a ta! Descopera. Cunoastea. Traieste.

Fii afirmativ

leave a comment »

Afirmativitatea, numita si afirmarea de sine,  este o tehnica comportamentala care s-a nascut în Statele Unite.  Ea are avantajul simplitatii si ne propune tehnici simple, folositoare si eficiente  pentru a adresa o întrebare, a refuza o anumita cerere, a formula o nemultumire, a rezolva relatii conflictuale, a raspunde la critici si chiar a accepta complimente. Afirmativitatea este o metoda de a te proteja si de a-ti atinge scopurile, pastrandu-ti in acelasi timp calitatea relatiilor. 
Sa fii afirmativ inseamna sa comunici mai usor, sa dobandesti o mai buna stapanire asupra relatiilor sociale, sa limitezi greutatea presiunilor exterioare, sa te simti responsabil, sa ai satisfactie personala, sa iti gasesti/regasesti increderea in tine.  
Iata si primii pasi spre un comportament afirmativ
  •  Este întotdeauna preferabil, atunci când îti exprimi nemultumirea, sa folosesti cuvântul „ eu”, mai degraba decât cuvintele „tu” sau „voi”, deseori resimtite ca acuzatoare
  • Fii clar, Inlatura expresiile ambigue, aluziile jenante, tacerile apasatoare. Cel mai bun mod de a te face ascultat este sa spui simplu si precis ceea ce vrei si ceea ce nu vrei. 
  • Implica-te, subliniaza importanta anumitor fapte pentru tine. Nu te rusina sa simti si sa exprimi  emotii negative(iritare, nemultumire, tristete, deceptie), pe care le formulezi în nume propriu si fara animozitate. 
  • Apara-ti punctul de vedere folosind expresia „Va înteleg, dar….”. astfel arati ca tii cont si de punctul de vedere al interlocutorului
  • Daca ceea ce  trebuie sa anunti nu este usor de spus foloseste expresia: „O sa va ia prin  surprindere ceea ce vreau sa va spun…”.
  • Nu te simti obligat sa-ti justifici mereu hotarârile si actiunile.
  • Termina discutia în mod politicos si pozitiv
Asa cum un disc învechit si prafuit repeta la nesfârsit o anumita bucata muzicala, asa si tu trebuie sa fii consecvent in timpul conduitelor afirmative. Ceea ce înseamna ca este necesar sa perseverezi în exprimarea unei opinii, a unei dorinte sau a unui sentiment, fara a devia de la punctul de vedere pe care vrei sa îl sustii. Astfel, interlocutorul va ajunge sa înteleaga ca ai o idee bine închegata, pe care nu  vrei sa o abandonezi. Îti poti modifica forma discursului, poti varia timbrul vocii, dar continutul mesajului tau trebuie sa ramâna identic. Sustine-ti ideile calm, politicos, surâzator si serios. 
 Extras din „Cum sa-ti intaresti increderea in tine” de Marie Haddou 

Written by ralucachizer

6 decembrie 2011 la 1:18 PM

Publicat în Comunicare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: