Wake up and LIVE

Fii cea mai buna varianta a ta! Descopera. Cunoastea. Traieste.

Despre incredere si stima de sine – partea II

leave a comment »


 
Peste tot se vorbeste despre imaginea de sine, incredere in sine, stima de sine, acel ceva fara de care nu reusesti, ingredientul secret al oamenilor de succes. Asa ca m-am gandit sa definim un pic conceptele, ca sa fim siguri ca vorbim aceeasi limba, inainte de a trece la practica 

Imaginea de sine este definita de modul in care ne percepem propriile noastre caracteristici fizice, emotionale, cognitive, sociale si spirituale care contureaza si intaresc dimensiunile eului nostru. in functie de perceptia noastra la un moment dat al dezvoltarii noastre, de ceea ce ne-am dori sa fim sau ceea ce am putea deveni.
Imaginea de sine ne influenteaza comportamentele, de aceea este important sa ne percem cat mai corect, sa dezvoltam convingeri realiste despre noi insine. 

Stima de sine reprezinta modul in care ne evaluam pe noi insine in raport cu propriile asteptari si cu ceilalti si este direct proportionala cu constientizarea valorii noastre. Fiecare fiinta umana este unica si are o valoare care merita sa fie respectata. Valoarea unei fiinte umane este data de suma comportamentelor, actiunilor si potentialitatilor sale trecute, prezente si viitoare. Capacitatea fiintei umane de a se proiecta in viitor, de a-si constientiza, dori si anticipa devenirea prin raportarea la experientele si succesele anterioare si credinta despre propria eficacitate contribuie la intarirea stimei de sine.

Increderea in sine se aplica in special la actele noastre. A fi increzator in fortele tale, inseamna a considera ca esti capabil sa actionezi intr-o maniera adecvata in situatii importante. Increderea in sine se masora in principal prin capatitata ta de a actiona si prin felul in care te raportezi la esec.

Increderea in sine depinde foarte mult de capacitatea noastra de a face anumite lucruri in timp ce stima de sine reprezinta rezultatul unei autoevaluari si are un rol foarte important in stabilirea identitatii noastre.  Increderea in sine nu este innascuta si nu depinde doar de educatia pe care am primit-o in copilarie cand parintii nostri ne-au invatat sa facem impreuna ca ei si ne-au stimulat sa ne asumam responsabilitati pentru a deveni autonomi in viata. increderea in sine este realista si predictibila, deoarece se sprijina pe rezultate concrete obtinute in trecut, pe experientele reale pe care o persoana le-a trait si care-i permit sa prezica rezultatele la care se asteapta in viitor. Deci increderea in sine nu este oarba si prezinta o anumita doza de incertitudine. Ea se bazeaza pe constientizarea propriilor cunostinte si competente intr-un anumit domeniu, pe rezultatele pozitive obtinute anterior si este intretinuta prin abordarea treptata a altor experiente in scopul de a fixa si transfera competentele, precum si pentru a descoperi alte competente de care nu eram constienti.

Cam astea sunt conceptele. Cei trei piloni ai dezvoltarii personale fara de care nu poti merge inainte spre succes personal sau profesional. 

Imaginea (iubirea) de sine, increderea de sine si stima de sine sunt atat de importante pentru ca iti influenteaza fara sa vrei comportamentul si rezultatele pe care le obtii in urma actiunilor tale. 

Mai jos linkul catre un test psihologic cunoscut cu ajutorul caruia vei putea sa-ti stabilesti nivelul stimei de sine.  
Evaluarea se face astfel:
Intre 0-10 de puncte -stima de sine scazuta
Intre 10-20 de puncte – o stima de sine medie
Intre 20-30 de puncte – o stima de sine crescuta
Ce este stima de sine?
Stima de sine reprezinta parerea pe care o ai despre tine. Se bazeaza pe atitudinea pe care o ai fata de:
  • Valoarea ta ca persoana
  • Munca pe care o faci/ serviciul pe care il ai
  • Ceea ce ai realizat pana acum
  • Ce crezi ca gandesc ceilalti despre tine
  • Scopul tau in viata
  • Locul tau in lume
  • Potentialul tau pentru succes
  • Punctele tale tari si slabe
  • Statutul tau social si modul in care te relationezi cu ceilalti
  • Independenta/ autonomia ta sau abilitatea de a sta pe propriile picioare
Se mai pot adauga si alti factori care pot fi importanti pentru tine.


Astept comentariile tale despre acest subiect. 

 Cu drag,
 Raluca

Written by ralucachizer

25 aprilie 2012 la 9:38 AM

Publicat în Psihologie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: